Program 2017 «Fortellingens Kraft»

 

 

Dag 1 – Onsdag 31. mai

Kl. 16.30: Åpning ved konferanseleder Bjørn Asle Nord

Kl. 16.45-17.45: Åsne Seierstad

Åsne Seierstad

Slik jobber Åsne Seierstad med fortellingene sine

Den prisbelønte forfatteren og journalisten tar oss med på innsiden av sitt arbeid. Hvordan jobber hun i felt og med skriveprosessen? Hva avgjør hvilke historier hun velger å gå inn i? Etter samtalen med Åsne åpner vi  for spørsmål fra konferansedeltakere.

 

Kl. 17.45-18.00: Pause

Kl. 18.00-19.00:  Jan Zahl og Finn E. Våga

Fribyen – og den ufrie byen

Jan Zahl
Finn E. Våga

I Bangladesh blir bloggarar drepne på gata med machete. Ein av dei som hamna på dei islamske ekstremistanes dødsliste bur nå i Bergen. Ein cubansk dissident mista jobben, blei trakassert og overvaka og forlot til slutt Castros ”sosialistiske paradis”. Han fekk si frihamn i Reykjavik. Ein iransk satireteiknar måtte flykta etter å ha blitt fengsla for ei uskuldig barneteikning. Han bur nå i Paris. Dette er tre av personane Finn Våga og Jan Zahl i Stavanger Aftenblad har møtt i sitt Fritt Ord-støtta prosjekt. Først besøker dei fribyforfattarar i sin nye, trygge heimby. Deretter drar dei til byen fribyforfattarane måtte flykta frå – og møter dei som blei igjen. Korleis få store og brennbare spørsmål rundt ytringsfridom til å bli relevante for norske lesarar? Korleis få folk og problemstillingar langt, langt borte til å bli nære?

Kl. 19.00-19.30:  Pause

Vi serverer snacks og drikke.

Kl. 19.30-21.00:  Kelley og Tom French

«What We Learned When We Wrote A Book About Our 570-Gram Daughter»

Kelley Benham French
Tom French

To av USAs beste fortellende journalister snakker om den vanskeligste historien de har skrevet. Boken om datteren:  Juniper, The Girl Who Was Born To Soon. En prematur baby, på grensen til å være levedyktig. Juniper overlevde. Men å skrive boken sammen – og samtidig beskytte  ekteskapet – viste seg å være  svært utfordrende. 

Hvilke utfordringer møtte de med en så personlig historie? Hva med etikken? Og det store spørsmålet: hva er meningen med fortellinger?

Dag 2 – torsdag 1. juni

Kl. 08.45-09-10: Morgenkaffe, mingling og velkommen

Amy O`Leary

Kl. 09.15-10.15: Amy O`Leary:  

Historiefortelling i en digital tidsalder

Hvordan har våre stadig mer digitale liv endret historiefortelling? Fra den mest tradisjonelle avisartikkelen, til de mest avanserte multimediapresentasjonene og videoer i sosiale medier. Amy utforsker i dette foredraget de store endringene i hvordan historier oppdages, oppleves og deles – og hvordan du kan gjøre enkle endringer i ditt eget arbeid for å få maksimal effekt.

Kl. 10.15-10.30: Pause

Kl. 10.30-11.30: Parallellsesjoner

1. Kelley Benham French 

Kelley Benham French

Den gode idé og beste coach

Benham French har vært redaktør for tre Pulitzer-finalister, og skrev selv Pulitzer-finalisten  “Never Let Go”.  Hva kjennetegner den gode ideen ? Hva må til for å lage en langformat-historie?  Hvordan kan vi lage fortellinger på en dag med kort deadline? Kelley deler sine beste coaching-tips om hvordan hun får det beste ut av reporteren, coacher ideen og historien?

2. Martin Johnson

Lær av Sveriges svar på Serial

Martin Johnson

I krimpodcasten “Spår” granskes omstridte og alvorlige kriminalsaker i Sverige.  Hvordan bygger de en spennende serie i kombinasjon med journalistikk som gransker politi, rettsvesen og statsapparat? Og hva kan nær, langsom fortellende journalistikk lede oss til?

 

 

Kl. 11.30-11.40: European Press Prize

Besøker vår konferanse og vil presentere seg.

Kl. 11.40-12.30: Lunsj  

Kl. 12.30-13.30: Morten Frich

Om hovedkarakterer og god research som blir til rystende fortellinger du ikke kan legge fra deg

Morten Frich

“Go to the jungle, not to the zoo,” sier Frich. Gravejournalisten deler sine beste råd om hvordan han får tilgang til hovedpersoner og miljøer som er vanskelig å komme tett på. Frich røper en av sine styrker: Å identifisere og deretter skildre de viktigste karakterene i fortellingene. Han forteller også om hvordan du foredler god research og sterke avsløringer  til rystende fortellinger som folk ikke kan legge fra seg.

Kl. 13.30-13.45: Pause

Kl. 13.45-14.45:  Parallellsesjoner

1. Catarina Fernandes Martins

Om veien til en karriere som fortellende journalist og internasjonal reporter

Catarina Fernandes Martins

Hun sover på sofaer rundt omkring i Europa og rapporterer om blant annet flyktningkrisen og sosial uro i Europa. I en alder av 23 ble Catarina Fernandes Martins kåret til Portugals mest lovende journalist.  Hun deler sine erfaringer og strategier for  hvordan hun lykkes med å bygge seg en karriere som frilanser for store internasjonale nyhetsmedier, og hvorfor fortellende journalistikk er en viktig del av oppskriften.

 

 

2. Mark Kramer

Hvordan finner du din fortellerstemme?

Mark Kramer

Kramer ser på fortellerstemmen som sentral i storytelling. Han snakker om hvordan du kan tenke på fortellerstemmen på måter som kan avklare, forbedre og forenkle arbeidet ditt med pågående journalistiske prosjekter. Denne timen staker ut en tilnærming til historiefortelling mange reportere deler, men som de ikke er bevisste på.

 

 

3. Melanie Burford

Storyboarding: Utforming av den visuelle historien

Melanie Burford

For å ta den visuelle historiefortellingen din til et nytt nivå, vil Burford prate om hva du trenger å gjøre for å heve nivået på videoarbeidet ditt. Hun vil vise deg alt fra hva du kan gjøre for å forbedre lokasjonslys under intervjuer, effektivisere arbeidsflyten din, og lære deg hvordan du kan produsere og «storyboarde» prosjektene dine gjennom transkripsjoner – og slik bygge fortellingen din, steg for steg.

 

 

Kl. 14.45-15.00:  Pause

Vi serverer frukt og kaffe.

Kl. 15.00-16.00: Tom French

Om historiens motor og struktur

Tom French

Pulitzer-vinneren er selv inspirert av mestere innen film og foto. Her gir deg han deg sine beste tips om hvordan du strukturer fortellingene på en måte som får leserne til å henge med hele veien. Hvordan lager du fortelling av komplekse historier? Hvordan rammer du inn fortellingen din? Hvordan oppdager du ting som den beste intervjueren i verden aldri ville ha oppdaget?  Hvordan bruker du detaljen som et verktøy for å drive historiens mening fremover?

Kl. 16.00-16.15: Pause

Kl. 16.15-17.15: Alexander Nordahl

«Det er viktigere å fortelle nye historier enn å ta de beste bildene»

Alexander Nordahl

Aleksander Nordahl vant nylig årets bilde for et av sine nyttårsbilder fra Aleppo, Syria. Hvordan jobber DN-fotografen når han skal dokumentere vår tids store krig? Når skal du være tett på menneskene? Når er omgivelsene viktigst? Hvordan observere og dokumentere i felten? Aleksander har fotodokumentert vanskelig tilgjengelige miljøer som verdens farligste by, diamantsmuglere i Zimbabwe og politiets bombegruppe i Norge. Hva gjør han for å sette slike ideer ut i livet?

Kl. 17.15: Avrunding for dagen

Kl. 19.00: Historiefortellingen fortsetter på festen vår med Eskil Engdal Band.

Dette bør du ikke gå glipp av. Torsdag 1. juni fra klokken 19.00 inviterer vi til sosial samling i Storm Bar på Ole Bull Huset midt i Bergen sentrum.

Arrangementet er gratis for konferansedeltakere.

Fra klokken 21.00 går ESKIL ENGDAL BAND på scenen. Bandet ble bygd rundt den prisbelønte DN-journalistens reportasjebok «På Kjøret», men har vokst til et omflakkende sirkus som har vært land og strand rundt. Engdal og gitarist og DN-kollega KJETIL SÆTER utga i år boken «Jakten på Thunder», en internasjonal thriller om pirater og tyvfiske i Antarktis. Med band i ryggen vil de bære frem historier fra de mest eksentriske, ekstreme og forferdelige steder i verden.

Kom og del lidenskapen for de gode og viktige historiene, knytt nye kontakter og ha det kjekt noen timer med gode kolleger. Det vil være to åpne barer, mulighet for å sitte ute på terrassen og det blir servert noe lett å spise. Bergens Tidende er hovedsponsor for arrangementet, som også støttes av Stavanger Aftenblad og Vigmostad & Bjørke. Påmeldingsfrist: 29.mai 23:00 Ved spørsmål, kontakt: Petter Omdal, NCE Media.

Dag 3 – fredag 2. juni

Kl. 08.45-09.00: Våkne-opp-kaffe, mingling og åpning for dagen

Kl. 09.00-11.00 Workshop med Mark Kramer og Tom French
Begrenset antall plasser. Mer info lenger nederst på siden.
OBS. Workshopen går parallelt med andre foredrag på konferansen fredag 2. juni.

Kl. 09.00-09.50:  Amy O`Leary:  

Amy O`Leary

Fakta falmer, historier huskes

Sosiale medier dominerer nyhetsvanene våre.  Fakta falmer, mens historier huskes. Større fortellinger setter seg i minnet på en annen måte enn isolerte biter med data.  «When a story makes someone feel positive, energized, and, most of all, empowered, they are most likely to be impacted by it—and to help it reach others.»

Amy gjør i denne sesjonen et dykk i nyhetenes økosystem og fremhever hvorfor noen sentrale følelser og elementer i historiefortelling betyr mer enn noen gang for å nå et større publikum. I den tid der folk ikke lenger kan enes om hva som er sant.

Kl. 09.50-10.00: pause

Kl. 10.00-10.50:  Mona Grivi Norman og Synnøve Åsebø

De krevende kildene

Mona Grivi Norman og Synnøve Åsebø

Det startet med en ung kvinne som er tvangsinnlagt ved Gaustad sykehus i Oslo, som har et spesielt talent for å skrive. Etter 15 måneder kunne VG-journalistene Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman avsløre massiv ulovlig og omstridt bruk av tvangsmidler ved norske sykehus. Sentralt i avsløringen var historiene til noen av de mest utsatte blant oss: pasienter som er innlagt med tvang i psykiatrien. Hvordan tilnærmer man seg de menneskene som samfunnet har bestemt at ikke kan ta vare på seg selv? Hvordan skaper man tillit til mennesker man ikke får møte? Hvordan forteller man disse historiene? VGs journalister deler sine erfaringer fra et krevende etisk landskap.

Kl. 1050-11.00: Pause

Kl. 11.00-12.00:  Bernt Jakob Oksnes

Slik erobret  han leserne i Norge – og verden – med en historie om en baby funnet i en plastpose

Oksnes er kjent som en av Norges fremste fortellende journalister. Flere ganger har Dagbladet-reporteren lyktes med å skape fortellinger som vinner lesere og priser,  blant andre med historien Den Usynlige, som han vant Den store journalistprisen for.  Hva er Bernt Jakobs  suksessoppskrift og hemmelighet?

Kl. 12.00:  Siste ord. Takk og på gjensyn.

Informasjon om workshop med Mark Kramer og Tom French

Mark Kramer ønsker å bruke tre-fire påbegynte tekster fra deltakere i seminarrommet. Han oppfordrer deg til å sende maks 6-8 sider av en historie du har under arbeid – ikke ferdig eller publisert arbeid. Teksten leveres helst med dobbel linjeavstand. Skriv også et kort notat om hvor tekstutdraget hører hjemme i den planlagte historien.

Du må være villig til å dele teksten med andre deltakere under workshopen, og deltakerne må love hverandre at tekstene holdes konfidensielle. «Det som blir sagt i klasserommet, det blir i klasserommet», sier Kramer som i årevis har drevet slike workshop for toppskribenter i USA og på andre konferanser.

Til dette formålet fungerer det med tekster oversatt fra norsk til engelsk med Google translate. Men vær vennlig å ta en sjekk av engelsken før du leverer teksten fra deg.

Det åpnes også for coaching av bokforslag, andre artikler, serier og ideer i denne workshopen. Vi gjør oppmerksom på at workshopen går parallelt med andre foredrag på konferansen fredag 2. juni, fra klokken 09.00-11.00. Sendt tekster til fortellingenskraft@gmail.com innen 29. mai. Pris: 250,-
Påmeldingsfrist: 29. mai 23:00.