Foredragsholdere 2018

Konferansen åpner onsdag 6. juni klokken 17.30 i Litteraturhuset i Bergen.

NB: Fortellerskolen finner sted før konferansen onsdag 6. juni mellom klokken 10 og 16.00. Se mer info her

Fra mars legges programmet med titler og tekster ut gradvis på denne siden.

Under følger presentasjon av de foredragsholderne som så langt er klare:

Flere foredragsholdere kommer etter hvert som de blir klare for presentasjon.

 

Lane DeGregory

Foto: Cherie Diez

Lane DeGregory  (50) er en av USAs fremste fortellende journalister. Hun vant Pulitzer-prisen for fortellingen The Girl in the Window i 2009: «Her moving, richly detailed story of a neglected little girl, found in a roach-infested room, unable to talk or feed herself, who was adopted by a new family committed to her nurturing.» Sist høst kom den sterke oppfølgeren «The girl – 10 Years Later

DeGregory har også vunnet dusinvis av andre priser for journalistikken sin.

Feature-reporteren har undervist og holdt foredrag på en rekke universiteter og konferanser i USA. Hun jobber for Tampa Bay Times. Hun liker å skrive om mennesker på livets skyggeside.

I 2016 laget hun den prisbelønte fortellingen The Long Fall of Phoebe Jonchuck, og her kan du lese flere av hennes historier.

 

Carol Guzy

Foto: Andrea Pritchard

Med fire Pulitzer-priser i bagasjen er Carol Guzy en av vår tids fremste fotojournalister. Når Carol Guzy kommer til Bergen, er det med en rik, visuell presentasjon av hennes livsverk. Hennes forelesninger er dypt personlige. På konferansen vil hun dele hvordan det å dekke kriger og katastrofer har påvirket hennes liv, og hvordan hennes personlige erfaringer kommer til syne i hennes arbeid.

«I tend to always look for those moments of hope too because I think we need balance. We need to show people not only the problems, but sometimes the solution too. And it saves my faith in humanity for sure.» – Carol Guzy

Her finner du en kavalkade av flere av hennes prisbelønte arbeid. Andre priser inkluderer Photographer of the Year for National Press Photographers (1989, 1992 og 1996), åtte Photographer of the Year-priser for White House News Photographers Association og fire Robert F. Kennedy Awards.

«I definitely have an overdose of empathy, I think that’s probably the key word to make compelling images.» – Carol Guzy

 

Kristin Solberg

Foto: Privat

Midtøsten-korrespondent for NRK fra 2016, med base i Beirut, før det korrespondent i Istanbul.

Tidligere Midtøsten-korrespondent for Aftenposten (2013-2015, og før det Sør-Asia-korrespondent for samme avis (2010-2013). Har bodd to år i Kabul, flere år i Delhi og Islamabad og så en rekke år i Midtøsten.

Har skrevet to bøker: Gjennom de renes land og Livets skole, den siste om en skole for jenter i en Taliban-provins i Afghanistan.

Har blitt tildelt den store Journalistprisen, IR-prisen to ganger, Bjørnsonprisen, Gunnar Sønstebys minnepris.

Les noen av hennes korrespondentbrev her: En sykkel til Aleppo, Mellom Syria og Sagene og Min reise i krigens Syria.

Erlend Frafjord

Erlend Frafjord (45) har bygget seg opp som dokumentarbokforfatter ved å ta gradvise steg. Først som nyhetsjournalist i BT og Aftenbladet, deretter etablerte han Aftenbladets gravegruppe før han startet det kritikerroste dokumentarmagasinet Plot hvor den litterære journalistikken ble dyrket fram. I fjor kom han ut med kriminaldokumentaren «Da Tina ble drept». Neste steg er som medregissør og manusforfatter av en tv-dokumentar på åtte episoder om Tina-saken, samtidig som han skriver ny bok.

På Fortellingens kraft kommer Erlend med råd til journalister som ønsker å bli gode fortellere i lange formater. Veien til å skrive bok er kortere enn mange tror, ifølge Erlend, men hva skal til for å våge å ta spranget? Hvordan strukturerer Erlend gravearbeidet, og hva legger han vekt på for å skape framdrift i historiene?

Noen eksempler på Erlend Frafjords longreads i Plot:

«En ærlig sak» – om politiets avhørsmetoder i Birgitte Tengs-saken.

«En bitteliten kjempeutfordring» – egenopplevd historie om sin yngste datter.

«Et kurs for alt» – undercover i den norske coachingbransjen.

 

Kim Schou

Kim Schou er redaktør for digitale fortellinger i Danmarks Radio, og var tidligere visuell redaktør for Kristeligt Dagblad. Hans kreative arbeid med digitale longreads hos sistnevnte har vunnet danske og internasjonale designpriser. Han har jobbet som journalist, tegneserieredaktør og digital tilrettelegger. Han sitter i den digitale juryen for Society of News Design Scandinavia.

I fjor mottok Kim DONAs ærespris for hans innsats og innflytelse på digital storytelling i Danmark. Se eksempler på Kims arbeid her.

 

Stinne Andreasen

Stinne Andreasen er Kristeligt Dagblads digitale redaktør. Her har hun siden 2012 vært ansvarlig for arbeidet med husets digitale longreads, som har vunnet en rekke danske og internasjonale priser. Hun har også selv skrevet flere av artiklene, herunder den prisbelønte «En fars brev til den datter, som aldrig skulle have været født», samt «Den hvide mands æresdrab». Andreasen legger vekt på det nye og overraskende, og holder målrettede idéutviklinger for hele huset for å finne på nye, digitale fortellinger.

Se flere eksempler på Stinne Andreasens arbeid her.

 

Maria Carrillo

Maria Carrillo er assistant managing editor/enterprise i Tampa Bay Times. Hun har dyptgående journalistikk som sitt felt. Carrillo følger opp et team av skribenter og jobber sammen med journalister fra hele redaksjonen om ambisiøse historier.

Hun kom fra en jobb som enterprise editor ved Houston Chronicle. Der holdt hun trådene i prosjekter som dokumenterte sikkerhetsproblemer ved kjemiske anlegg, prosjekter som undersøkte hvorfor byen historisk har slitt med flom, og saker som tok for seg de økte inntektsforskjellene i landet.

Tidligere i karrieren var hun managing editor i The Virginian-Pilot i Norfolk i ni år. Carrillo hjalp The Pilot med å bygge opp et nasjonalt rykte for fortellende journalistikk.

Carrillo har undervist ved Poynter Institute, Nieman Foundation, API og andre. Fire ganger har hun vært jurymedlem for Pulitzer-prisen.

 

Tom French

Foto: Ronald Eliassen Hole

Den amerikanske reporteren, forfatteren og foredragsholderen Tom French kommer til Fortellingens kraft også i 2018. Våre deltakere har tidligere gitt svært gode tilbakemeldinger på hans sesjoner. I forbindelse med årets konferanse vil han gå dypere enn tidligere og holde vår første fortellerskole.

French vant Pulitzer-prisen i feature med serien (Angels & Demons) i 1998 og satte standarden for en generasjon av reportere i USA med sitt arbeid. I 27 år jobbet han for St. Petersburg Times.

Han underviser i fortellende journalistikk ved Indiana University, Poynter Institute i Florida og på konferanser verden over. Han ble i 2015 utvalgt for Indiana Journalism Hall of Fame.  Med French som veiviser har journaliststudenter ved Indiana University vunnet en rekke prestisjetunge nasjonale skrivekonkurranser.

I tillegg til en karriere som avisjournalist er French forfatter av fire sakprosabøker. Blant disse er Zoo Story, Life in The Garden of CaptivesNew York Times Bestseller. I fjor høst utga French og konen Kelley Benham French kritikerroste Juniper, The Girl Who Was Born Too Soon sammen. USA Today og Washington Post ga boken strålende kritikk.

 

Kolin Pope

Kolin Pope reports and produces short animated stories at The Washington Post.

For 15 years, he has worked across a broad range of animation, technical illustration and audio storytelling fields.

Previously, he ran an independent practice focused on short-form narrative animation, producing work for The New York Times, NBC News, and Vice, as well as non-profits and tech startups.

See some of his illustrations and works here and here.

 

 

Helene Sandvig

Helene Sandvig (49) er programleder for dokumentarserien «Helene sjekker inn» på NRK.

Hun har over 20 års fartstid som journalist, og var i mange år programleder for NRKs helse- og livsstilsmagasin «Puls».

Sandvig er også forfatter, og har jobbet som journalist i Dagbladet. For «Helene sjekker inn» ble hun nominert til Gullruten, som beste kvinnelige programleder.

Se traileren til «Helene sjekker inn» her, og hele serien her.

 

Azar Ebrahimi

Azar Ebrahimi (29) er en av regissørene i «Helene sjekker inn», og har vært med å utvikle serien helt fra idéstadiet.

Hun har vært ansatt i NRK siden 2010, og har tidligere jobbet mye med nyheter for både voksne (Midtnytt, Østlandssendingen, Dagsrevyen) og barn (Supernytt).

 

Negra Efendić

Foto: Sofia Runarsdotter

Den svenske stjernereporteren Negra Efendić (37) og vinneren av Stora Journalistpriset har ansvar for å dekke migrasjons- og integrasjonsspørsmål for Svenska Dagbladet.

En flokk norske journalister oppsøkte under høstens valgkamp den beryktede drabantbyen Rinkeby sammen med innvandringsminister Sylvi Listhaug. Der var de for å tegne et bilde av et annet Sverige. Blant dem sto reporter Negra Efendić, med et smil om munnen.

«No go»-soner kalles det gjerne, områder av samfunnet som pressen tror er risikable eller for farlige til å oppsøke. Efendić bruker ikke slike uttrykk, for hun går i slike områder hele tiden. På Fortellingens kraft vil hun fortelle om metodene hun bruker for å komme på innsiden av ignorerte, lukkede eller vanskelig tilgjengelige miljøer.

Hun vil også fortelle hvordan hun utvikler og skriver sine kritikerroste og prisbelønnede reportasjer. I 2016 vant hun Stora journalistpriset i Sverige i kategorien «Årets berettare». Prisen fikk hun for den selvbiografiske reportasjeboka «Jag var precis som du». Den er rystende, rørende, innsiktsfull – og utrolig godt bygget opp og skrevet. Boka gir økt forståelse for hvordan det er å komme til Skandinavia som flyktning, og forsøke å bli en vanlig samfunnsborger. Og er dermed høyaktuell også for et norsk publikum.

 

Frode Grytten

Foto: Paul S. Amundsen

Den tidligere reportasjejournalisten i BT er en av de mest markante novellistene i Norge, og har også hatt suksess i andre sjangre. Bikubesesong (1999) ble tildelt Brageprisen og innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, Flytande bjørn (2005) fikk Rivertonprisenog Rom ved havet, rom ved sjøen (2007) ble hedret med Nynorsk litteraturpris og Melsomprisen. Grytten ble i 2017 tildelt Bjørg Vik-prisen for sitt forfatterskap.

«Kven tok livet av personligheita til journalistane? Eg veit ikkje, eg veit bare at det finst så mange andre måtar å fortelje på», skrev Frode Grytten i anledning Bergens Tidendes 150-årsjubileum tidligere i år. Til konferansen vil Grytten utdype utsagnet nærmere.

 

Bjørn Asle Nord

Foto: Jan Lillebø

Jobber i BTs samfunnsavdeling. Han har allsidig journalistisk erfaring fra 25 år i avisen. Siden 2004 har han jobbet for å utvikle den fortellende journalistikken i BT. Nord har laget en mengde større fortellinger i BT. Den siste i rekken er det digitale prosjektet Fem fot under. I 2016 laget han fortellingen om en serievoldtektsmann og ofrene. For den vant han «Sølvparaplyen» for fremragende journalistikk. I 2008 laget Nord og kollega Frode Bjerkestrand serien Irak-marerittet, en kombinasjon av undersøkende og fortellende journalistikk om psykisk skadde norske soldatveteraner.

Sammen med fotograf Håvard Bjelland laget Nord dokumentarboken Gi meg heller livet, og ble i 2015 tildelt J. W. Eides journalistpris. Arbeidet med skadde norske soldater ble også nominert til Den store journalistprisen.

Nord er initiativtaker til Fortellingens kraft, Norges første konferanse om fortellende journalistikk. 49-åringen har bak seg en rekke kurs og konferanser med fagets fremste fortellende journalister og undervisere.

Steffen Øie

Steffen Øie er en designer/kunstner/spillutvikler med over ti års erfaring som frilanser. Han er deleier av det bergensbaserte spillstudioet Henchman & Goon der han har jobbet på spillet Pode siden tidlig 2015.

Øie er også styremedlem i Spillmakerlauget Vest og var i 2017 direktør for Norges største spillutviklerkonferanse, Konsoll.

Illustratøren var del av Bergens Tidende-teamet som jobbet med den digitale presentasjonen av Bjørn Asle Nords fortelling Fem fot under. Under Nords seanse vil Øie utdype hva det å ha en med spillutviklerbakgrunn kan ha å bety for den digitale historieformidlingen.

 

Thomas Ergo

Foto: Jon Ingemundsen

Thomas Ergo (47), vinner av Den store journalistprisen i 2017, er journalist i Stavanger Aftenblads gravegruppe. Han begynte for 25 år siden i lokalavisa Akers Avis/Groruddalen, fortsatte i Magasinet i Dagbladet før han flyttet til Stavanger, ga ut dokumentarboka «Kjeltringer» (2008) og ble frilanser.

Thomas Ergo er en sosialreporter som liker å utnytte kraften i kombinasjonen graving og storytelling. De siste årene har han skrevet prisvinnende reportasjer som «De visste, men tiet» (serie i Dagbladet), «En drapsmann blir til» (Magasinet Plot) samt «Jonnys sjanser» (Kampen-saken) og «Glassjenta» i Aftenbladet.

Prosjektene kjennetegnes av historier om enkeltmennesker som utgangspunkt for en bred systemkritikk som presser fram systemendringer lokalt og nasjonalt.  Det siste året har han og kollega Tove Bjørnå jobbet med serien «Når alt rakner», om hvordan hjelpeapparatet ivaretar folk rammet av kombinasjonen tungt rusmisbruk og alvorlige psykiske lidelser. Thomas Ergo er medlem av Pressens offentlighetsutvalg og det regjeringsnedsatte Åpenhetsutvalget. Sistnevnte ser på forholdet mellom ytringsfrihet og personvern for pasientgrupper, klienter, skoleelever og barnevernsbarn.

 

Mark Kramer

Foto: Ronald Hole Fossåskaret

Mark Kramer startet USAs fremste konferanse i fortellende journalistikk for 20 år siden ved Boston University, der han var professor of journalism i elleve år.  Etter tre år ble konferansen flyttet til Nieman Foundation ved Harvard, The Nieman Conference on Narrative Journalism. Kramer startet også the Nieman program on Narrative Journalism, som også inkluderte the Nieman Narrative Digest website som delte avisenes beste fortellinger. Denne siden utviklet seg til Nieman Storyboard.

Konferansen flyttet tilbake til Boston University og fra 2010 ble Kramer conference director for The Power of Narrative.

Det siste par tiårene har han også drevet “The Kitchen Workshop” hver tredje søndag i sitt hjem med over et dusin reportere fra blant annet Boston Globe og New York Times. Han er professor of clinical practice og underviser ved Boston University og på seminarer.

Han er redaktør av boken Telling True Stories, en samling av tips og erfaringer fra de aller fremste fortellende journalistene i USA.  Boken regnes som en av de ledende lærebøker på feltet. Kramer skriver for øyeblikket på en ny bok om temaet.

Mark Kramer er fadder og mentor for Fortellingens kraft. Han har også vært med å grunnlegge konferanser i Amsterdam og London og inspirert til konferanser i Rio, Johannesburg, Leipzig, Lisboa, Paris og Aarhus.